Слушай Уикипедия

И като казвам това, нямам предвид „слушай и не противоречи“. Нямам предвид и проекта „Уикипедия на глас“ / „Spoken Wikipedia“, макар че и за него трябва някой път да разкажа, а и да допринеса с нови сили. :-)

„Слушай Уикипедия“ / „Listen to Wikipedia“ е нещо съвсем ново и различно: аудиовизуална илюстрация на редакторската дейност в Уикипедия. И логичната следваща стъпка след пристрастяващата за гледане географска карта на редакциите в реално време („RCMap“). „Слушай Уикипедия“ пък е пристрастяваща за слушане.

Приложението се свързва с последните промени в базата данни на дадено уики и взима информация за размера в брой байтове на всяка текуща редакция, както и за това дали е извършена от регистриран, анонимен потребител или бот. В уикитата тези данни са публично достъпни. Добавянето на съдържание към уикито е озвучено като камбанка, а изтриването – като звук от струнен инструмент. Колкото по-голяма е промяната, толкова по-силен е генерираният тон. Всеки път, когато нов потребител се регистрира, бива „приветстван“ с продължителен акорд. На така генерираната мелодия съответства и визуализация с кръгове: различни по големина и плътност в зависимост от размера на редакцията; бели при регистрирани потребители, зелени – при анонимни, виолетови – при ботове.

Екранен кадър на Listen to Wikipedia, 31-07-2013, 07:00:00 UTC, Лиценз: CC-BY-SA 3.0

Екранен кадър на Listen to Wikipedia, 31-07-2013, 07:00:00 UTC, Лиценз: CC-BY-SA 3.0

На този етап „Слушай Уикипедия“ отразява редакциите само в 11 езикови версии на енциклопедията: на английски, арабски, индонезийски, испански, италиански, немски, нидерландски, руски, френски, шведски, японски. Българската версия не е включена в проекта. Вероятно причината е, че са подбрани само най-интензивно редактираните версии на Уикипедия, от които и при самостоятелно прослушване може да се генерира свързана мелодия. Включването на всичките 11 версии едновременно пък звучи направо като симфония. :-)

Вдъхновението си за проекта „Слушай Уикипедия“ авторите Stephen LaPorte и Mahmoud Hashemi отдават на приложението Listen to Bitcoin на Maximillian Laumeister, както и на провелата се на 13 юли NPR/TED уеб-конференция на тема „Защо си сътрудничим?“ с участието и на основателя на Уикипедия Джими Уейлс. Софтуерът е достъпен като отворен код.

Още по темата:

 

2 мнения по „Слушай Уикипедия

  1. dididel

    Значи въпрос на време е да се появят гърбове,нашивки и фланелки с надписи „Wiki’s not dead“, „Wiki but true“, „Listen to Wiki or stay deaf“ и прочее ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *