Едно уикидетективско разследване

Един от онези случаи, в които трябва да приложиш всичко научено от детективските романи, за да напишеш статия в Уикипедия…

Статията е за Цанко Цанков, водещ диригент от времето между двете световни войни и ректор на Националната музикална академия между 1940 и 1943 година, съосновател на Дружеството на българските компанисти, което по-късно прераства в Съюз на българските композитори. Накратко, значим човек, който обаче вероятно по политически причини, тъй като е племенник на мин.-председателя Александър Цанков, е бил буквално изличен от енциклопедиите.

Информацията за Цанков събирах целия ден, буквално дума по дума и цифра по цифра от всякакви източници – на български, английски и немски, в които е бил споменаван само мимоходом. Между два от източниците имаше включително и разминаване на годината на раждане от цели 18 години!

Изключително странно е чувството да възстановяваш един цял човешки живот по откъслечни споменавания от странични наблюдатели. Оказа се, обаче, че вестникарска снимка на Цанко Цанков в архивите на Стефан Македонски съм била сканирала още през април 2012 година, благодарение на сътрудничеството ни с ДА „Архиви“. Само една вестникарска изрезка, но всъщност още една следа, която може да бъде проучена и да хвърли допълнителна светлина върху живота му.

Помагач и идеен вдъхновител за статията е Никола, който преди няколко дни написа статия за брата на Цанко, Асен Цанков – спортист и музикален деец – и който вчера ме изръчка в написването. Каква беше изненадата ми, когато забелязах, че рождената дата на Цанко е точно днешната, 8 май, през 1899 година.

Едно мнение по „Едно уикидетективско разследване

  1. Vesselin Kostov

    Цанко Цанков е също така и композитор. Би трябвало да се изготви и една нотография на произведенията му. Ще се радвам да споделите, ако откриете нещо интересно за живота и творчеството му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *