Да обясня сега защо редовно кръводарявам. Включително днес

1. Чувствам се страхотно.

Не само, че не се чувствам като парцал след кръводаряване, но и получавам прилив на енергия. Кръводаряването стимулира производството на нови червени кръвни телца: най-малко 6 седмици след даряване пълният обем на червените кръвни телца е възстановен, докато за плазмата са нужни дори само 24 часа. Нещо повече: даряването помага за поддържането на баланс на желязото в организма и повишава съпротивителните сили.

️ 2. С кръводаряването върви и мини-процедура по преглед на основни параметри на здравословното състояние.

Хемоглобинът ми днес беше 140 (при норма 125), което е супер! Кръвното ми също беше 140/90 – това не е пречка за даряването, но понеже обичайното ми кръвно е 120/80, а по-високо кръвно направих и преди два дни, може би е повод да се заема по-сериозно с въпроса.

️ 3. Моята кръв е ценна.

Аз съм кръвна група 0 (-). Това ще рече, че съм универсален донор и кръвта ми може да се ползва за всички (и това е изборът при спешни кръвопреливания, когато кръвната група на реципиента няма време точно да се определи). В същото време обаче аз и другите като мен можем да получавам само от други донори с кръвна група 0 (-).

И сега малко актуална статистика: докато нулевата група е втората най-разпространена в България (31,79%), то нулева отрицателна имат само 4,40% от хората, т.е. това е третата най-рядка след В (-) с 2,22% и AB (-) с 1,07%. Данните са от изследване на над 40 000 пациента, в което участвам и скоро ще бъде публикувано.

4. Кръводаряването спасява живот.

Не съществува друг начин за набавяне на кръв и кръвни съставки – кръводаряването е единственият начин. Доброволните кръводарители в България (и в световен мащаб) са много малко, много по-малко отколкото са годните кръводарители и много по-малко отколкото е обективната необходимост от кръв в болниците.

5. И, не на последно място…

това е най-бързият начин за сваляне на килограми.

Хората се присещат за кръводаряване, едва когато те или техни близки имат необходимост. А това може да се превърне в редовна практика за всеки, чийто здравен статус го позволява. Мъжете могат да даряват 5 до 6 пъти в годината, жените – до 4 пъти, с разстояние от 2 месеца между две дарявания. 6 месеца след хирургическа интервенция не може да се кръводарява. Затова за мен това беше едва второто ми кръводаряване тази година. Живот и здраве, ще имам време и за трето.


Източници за четене:

  1. How your body replaces blood. NHS Blood and Transplant
  2. Често задавани въпроси. Национален център по трансфузионна хематология
  3. Facts About Blood and Blood Types. American Red Cross

Този текст беше оригинално пост във Facebook. Благодарение на Жюстин, която също редовно кръводарява и също е писала по темата, се появява и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *