Уикипедия: Образование в гетото

Още преди да пристигна тук в Кейптаун ми беше интересно да разбера повече за тукашната уикипедианска общност. За моя огромна изненада точно по същото време, през юни, в официалния блог на Фондация Уикимедия се появи публикация, посветена тъкмо на усилията на ученици от едно от най-бедните предградия на Кейптаун да получат безплатен достъп до Уикипедия за нуждите на своето образование.

Още тогава реших, че в един момент ще преведа тази публикация, написана от разказвача на Фондацията, Виктор Григас.


Джо Слово Парк е гето.

Масова безработица. Пиянства и наркомании. Престъпни банди. Бременни тийнейджърки. Туберкулоза. ХИВ/СПИН. Едностайни бараки, в които са натъпкани по петима. Кражби на ток. Много деца без обувки. Това е бедняшки квартал, изграден от каквито материали са успели хората да насметат оттук-оттам. Претъпкан и мръсен. Не познаваш ли жителите му, забрави за сигурността.

Изглед към гетото Джо Слово Парк (Кейптаун, ЮАР) от входа на гимназията „Синенджонго“. | Автор: Vgrigas, Източник: Wikimedia Commons, Лиценз: CC-BY-SA 3.0

По средата на това място има гимназия, построена от използвани товарни контейнери и сглобяеми къщи, където се събират да учат учениците от околността. Един клас ученици в училището имал простичка молба: искали безплатен достъп до Уикипедия от мобилните си телефони, за да могат да си пишат домашните. Започнали във Фейсбук кампанията “Свободен достъп до Уикипедия от мобилни телефони” и написали отворено писмо до всички телекоми в страната.

11-ти „A” клас, написал отвореното писмо с молба за безплатен достъп през мобилните им телефони до Уикипедия (снимани през февруари 2013 вече като 12-ти “A” клас) | Автор: Pamrob3, Източник: Wikimedia Commons, Лиценз: CC-BY-SA 3.0

Отворено писмо до Cell C, MTN, Vodacom и 8ta

Ние сме ученици в 11-ти клас в гимназията „Синенджонго”, Джо Слово Парк, Милнъртън, Кейптаун. Наскоро чухме, че в някои африкански страни като Кения и Уганда някои джиесем оператори предлагат на клиентите си безплатен достъп до Уикипедия.

Мислим си, че това е чудесна идея и бихме искали да ви насърчим да направите същото нещо за нас тук в Южна Африка. Би било изумително да можем да имаме достъп до информацията там през мобилните телефони, което би ни било по джоба.

В нашето училище няма никаква библиотека и когато трябва да правим някакво проучване, ни се налага да вървим много време пеш до местната библиотека. Когато стигнем там, трябва да чакаме на опашка, за да използваме онези един или два компютъра, които единствено са включени в интернет. В училище имаме 25 компютъра, но едва успяваме да се вредим до тях, тъй като те основно се ползват от учениците, които изучават предмета КПТ (компютърни приложни технологии). Интернет кафетата също не са достъпна опция, тъй като там се плаща на половин час.

90 процента от нас имат мобилни телефони, но ни е скъпо да си купуваме предплатени минути, затова ако можете да ни предоставите безплатен достъп до Уикипедия, това ще е от огромно значение за нас.
Обикновено, когато трябва да направим някакво проучване, Уикипедия е един от най-добрите сайтове и отиваме направо там. Там информацията е разбираема, актуална и има статии на почти всяка тема.

Нашата образователна система има нужда от помощ и предоставянето на достъп до Уикипедия би внесло в нея една много положителна промяна. Само си помислете какъв тласък напред ще бъде това за нас като ученици и за цялата образователна система на Южна Африка.

— От Синомбонго, Синако, Бушишиуе, Циуаки, Бомгаази, Линдокууле, Цика, Патрик, Ндумиисе, Синазо, Батаандуа, Нкутембеела, Лууто, Мандилакé, Зингиисле, Авиве, Незиса, Цумииса, Нокубонга, Феливе, Зама, Унаати, Макзооле и Тоомбозука

Писмото се появи в челните заглавия на южноафриканската преса и моят колега Кул Уадуа, който ръководи програмата „Уикипедия Нула” (Wikipedia Zero) към Фондация „Уикимедия”, сподели за новината наред с мен. Аз винаги си търся истории за споделяне, свързани с Уикипедия, а това беше, доколкото ми е известно, първата инициатива от група обикновени хора за получаване на такъв вид достъп до Уикипедия.

Само допреди три месеца аз не знаех абсолютно нищо за това училище и никога не бях стъпвал в Африка. Но, бидейки уикипедианец по душа, започнах статията за училището, мислейки, че може би тя ще нарасне и ще ми е от полза в изследванията. Тогава посредством Фейсбук страницата за кампанията се свързах с Пам Робъртсън, една от учителките в училището. Попитах я дали децата ще имат нещо против да им задам няколко въпроса. По-късно разбрах, че те помежду си те се наричат „учащи” и са били въодушевени, че някой в Америка изобщо е прочел писмото им. Попитах учениците на Пам три неща: Кой си ти? Откъде си? Какво означава за теб Уикипедия?

Ето няколко цитата от писмата, които децата ми изпратиха:

…Посещавам гимназията „Синенджонго”, едно от обществените училище в Кейптаун. Ако мога да ти нарисувам картина на училището, то би изглеждало ето така: училището ми е построено от готови конструкции, заобиколено е от много колиби, пред вратите му има сметище. Има около 15 класни стаи, една научна лаборатория, две стаи с компютри, много мъничка градинка, няма игрища. И въпреки това то е едно от училищата с добри резултати на матурите, което показва, че ние имаме потенциал. След като завърша училище, искам да си намеря работа, да изкарвам добри пари, за да подпомагам семейството си и да изживея живота си на пълни обороти, без да забравям да върна дължимото на моята общност. Искам да бъда модел за подражание. За мен Уикипедия означава всичко. Уикипедия се обновява, в нея има вярна информация и ти дава връзки към други сайтове. Използваме я за курсовите си работи. Ако можем да получаваме безплатен достъп до Уикипедия, животът ни може да бъде по-лесен.
— Незиса Умдладла

Аз съм момче на 17 години, живея със самотната си майка, сестра си и брат си, както и с братовчедка си и нейното дете. Живеем в малка барака, никой от нас няма работа и оцеляваме само с месечната социална издръжка от 1100 ранда(160 лева)… Когато си взема матурата след 12-ти клас, искам да следвам в университета геология и да работя тук, в Южна Африка. Уикимедия може да ми бъде много полезна, тъй като когато правя домашните и курсовите си проекти, просто мога да вляза в Уикипедия и тя ми дава цялата информация, която ми е нужна. С всеки срок оценките ми стават все по-добри, благодарение на информацията, която получавам от Уикипедия.
— Лууто

…Много бих искал да уча нещо като статистика, астрономия или медицина. Много ме вълнуват големите сложни числа и удивителните теории за раждането и сегашното състояние на вселената.
— Синомбонго

…брат ми беше застрелян през 2005… Уикипедия е един от сайтовете, които най-много ползвам, когато търся информация за кариерата си, помага ми за проектите, защото в училището няма условия, а местната библиотека е твърде далеч, и затова е много по-лесно да ползваме телефоните си да влизаме в нета. Но струва скъпо, защото трябва да стоим в интернет по цели часове и ни отиват повечето предплатени минути и понякога нямаме джобни, за да си купим нови. Ако имаме безплатен интернет на телефоните ни, ще е лесно и ще пести време.
— Ндумиисе

…В нашата общност нямаме места, където да изразим занятията си…
— Патрик

…Въпреки че в училище нямаме нужните условия, ние с постъпката си доказваме, че сме непоколебими, горди деца. На последните матури 94% изкараха успешно и сме едно от най-добре развиващите се училища в Западен Кейп…
— Синазо

…Живея с майка ми и тримата ми братя; всички ние живеем в едностайно жилище …
— Линдокууле

…Условията в училище са оскъдни, защото нямаме възможности за извънкласни дейности като проучвания, нямаме интернет, за да научаваме за новите неща, които биват измисляни днес. Аз искам да стана хирург, да уча медицина в университета и да помагам на семейството си, да давам на майка си любовта, която в момента ми дава тя…
— Унаати

…В момента, в който чух за „Уикипедия Нула“ от г-н Пит Стрийкър, се заинтригувах много и бих бил/а много щастлива да имам достъп до нея от моя мобилен телефон. Без Уикипедия, работата ми в клас и когато пиша домашните си е безсмислена.
— Замаатчу

Още след около втория параграф по лицето ми се стичаха сълзи. Четях страници и страници с думи досущ като тези, описващи все едни и същи обстоятелства от различни гледни точки.

Направих още малко проучване и открих, че директорката на училището е говорила пред TED конференция в Кейптаун за това как превърнала гимназията „Синенджонго” от жалко подобие на училище, което било на ръба на закриването, в гимназия с 98% успеваемост на матурите. Постигнала това за две години. Във видеото тя разказваше за това как накарала училището да проработи:

Истинска прозрачност и доверие… При всяко решение аз бях отворена, приемах всеки съвет, от всекиго… лесно спечелих доверието им… Хората вярват в прозрачността и също така вярват в честността и откритостта… Така всеки ще бъде собствени на това училище, то принадлежи на всички нас, не само на мен.
— Малинга Нопоте

След като изгледах лекцията ѝ на TED, се вдъхнових да направя документален филм за класа и техните усилия. Изпратих писмо на учениците, на учителката им и на училищната администрация, в което обясних, какво се надявам да направя. За радост, те приеха да ме пуснат да направя филма.

Влязох във връзка с „Уикимедия Южна Африка“ за организирането на лекция с въпроси и отговори за това какво е Уикипедия в обучението, и открихме една филмова операторка на име Шарлийн Мюзик (да, като „музика”), която да ми помогне за филма. Оарбиле Мудонго (редактор от Ботсвана, когото бях интервюирал по време на Уикимания 2012 във Вашингтон) чул за намерението ми и си помислил, че историята му е подобна на тази на учениците, които смятах да заснема, и предложи помощта си. Приех с ентусиазъм. Резервирахме си самолетни и автобусни билети до Кейптаун и Йоханесбург, за да направим филма за две седмици. Първоначалният ми план беше да оставим гимназия „Синенджонго” и Джо Слово Парк сами да ни кажат каквото искаха да ни кажат. Исках да видя кои бяха учащите се, откъде идват и какво означава за тях Уикипедия. Най-големият ми страх беше, че може да ми нямат доверие и че никой няма да се чувства комфортно и да говори свободно пред камерата.

Страховете ми бяха безпочвени.

Класът беше страхотен. Говорихме с учениците, с учителите – щатни и доброволци, административен персонал, родители, братя и сестри, местни жители от района на гимназия „Синенджонго” и Джо Слово Парк. Говорихме и с няколко шефове на фирми и няколко випускници на училището, някои от които бяха приети да следват в университет. Учениците ни показаха общината, училището и домовете си. Предоставихме им няколко камери, за да могат сами да направят снимките си и да разкажат собствената си история, без наша намеса.

Шарлийн Мюзик обяснява на Синако, една от ученичките, как се снима документален филм. | Автор: Vgrigas, Източник: Wikimedia Commons, Лиценз: CC-BY-SA 3.0

През уикенда последвахме немалко ученици до университета, където изучават специализирани университетски дисциплини, подготвени като за бедни гимназисти, които искат да учат и да спечелят стипендия за университетското си образование. Едно от нещата, които осъзнаваш, докато се разхождаш около Джо Слово Парк, е, че магазините за продажба и сервиз на мобилни телефони са навсякъде. Очевидно защо учениците ще искат да учат през телефоните си – телефони имат всички!

„Уикимедия Южна Африка”, Оарбиле Мудонго и аз научихме учениците как да пишат статии в Уикипедия (в рамките на единия им час седмично в компютърната зала в училището им) и един от тях нанесе поправки в статията за Нелсън Мандела на (много малката) Уикипедия на езика кхоса. (Пропуснах да спомена, че за тези учащи английският се явява втори или трети език, вкъщи и в час те говорят на кхоса.)

През следващите няколко седмици Шарлийн Мюзик и аз ще редактираме документалния филм и планираме да го публикуваме под лиценз „Криейтив Комънс” и да привлечем колкото се може повече внимание към него.

Освен, че филмът ще се използва и в дарителската кампания на Фондация „Уикимедия”, целта ми с този филм е да покажа, че ако днес сте на възраст под 30 години, вие вероятно знаете какво значи Уикипедия за образованието. Но ако сте над 30, може би не осъзнавате колко важна е тя, защото е нямало Уикипедия тогава, когато вие сте ходели на училище. Уикипедия е страхотно място, откъдето да започнете всяко проучване, което ви е възложено, без значение дали сте в училище, или не.

Кампанията на класа получи известно внимание в Южна Африка и мисля, че би било страхотно, ако учениците и в други училища в други части на света прочетат за нея и решат да започнат своя собствена подобна кампания. Не мога да се сетя за по-добър пример за ценностите на уикимедианското движение от това да се споделя знание с целеустремени хора като 12-ти „А” клас в гимназията „Синенджонго”.

Преди излизането на филма, ако искате да помогнете на класа да успеят в своята кауза, ето няколко неща, които можете да направите:

  • Можете да се свържете с тях през Фейсбук страницата на кампанията им: http://www.facebook.com/FreeAccessToWikipedia
  • Ако работите в телекомуникационния сектор в Южна Африка или някъде другаде по света, разкажете на колегите си за тази кампания. Ако във вашия телеком заемате ръководна позиция, моля, замислете се за отмяна на таксите за достъп на потребители до Уикипедия. Екипът на „Wikipedia Zero“ към Фондация Уикимедия също е на разположение да ви помогне да разгърнете тази програма. Можете да се свържете с Кул Уадуа, Амит Капур или Дан Фой оттук.
  • Ако сте уикипедианец, можете да помогнете за подобряването на статиите за гимназията „Синенджонго” и за Джо слово Парк, и да ги преведете на други езикови версии на Уикипедия. Сигурен съм, че има и много други неща, които можете да направите, за които аз дори не съм се и сетил. Чувствайте се поканени да ми оставите съобщение на моята потребителска беседа.
  • Можете да помогнете с разпространяване на информация за кампанията на учениците, като преведете този блог-пост на вашия език и го споделите с други хора. Свободно добавете превода си към страницата на блога на Уикимедия в Мета.
  • Ако сте учител, студент или административно лице във вашето училище, можете да напишете ваше собствено писмо за подкрепа на гимназията „Синенджонго”, или ако смятате, че вашето училище или общност биха могли да имат полза от безплатен достъп до Уикипедия през мобилния телефон, можете сами да инициирате собствена подобна кампания. Ще се радвам да разговаряме по този въпрос (можете да ме намерите на имейл: vgrigas {at} wikimedia {dot} org). Кой знае — може дори и да ви включим във филма.

Виктор Григас, разказвач, Фондация Уикимедия


Транскрипциите на личните имена в този превод са консултирани с моя домакин Честлин Валбрух. Оригиналът и преводът на текста, както и използваните снимки са под свободния лиценз Криейтив Комънс Признание – Споделяне на споделеното 3.0.

Едно мнение по „Уикипедия: Образование в гетото

  1. dididel

    Както часста с лъвовете и тази част от дневника ти е много сериозна и засяга адски важни неща. Това прави блогаритъма толкова разнообразен и интересен,и важен ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *