Забравени фарове

Когато четеш книги за това как се раждат и реализират добрите идеи, рано или късно започват да ти идват добри идеи.

Ето пример, съвсем спонтанен и необмислен. Прибирам се тази вечер и пред блока виждам кола със запалени фарове. Кой знае откога стои така, но за да останат незабелязани трябва да е било достатъчно светло, тоест поне от два часа. Мисля си за собственика на колата със съчувствие: утре сутринта ще установи, че акумулаторът му е паднал, ще трябва да му дават ток, да го бутат, да го дърпат… Неотдавна бях и аз в подобна ситуация, та знам какво е. Гадно. Особено когато бързаш и разчиташ на колата си.

Малко преди това си мислех на тема ползата от социалните мрежи и още бях на тази вълна, когато ми хрумна. Колко би било готино да можех по някакъв начин да сигнализирам на този нещастен шофьор да слезе и да си изгаси фаровете преди да е станало прекалено късно. Например някаква Фейсбук група на зальоханите шофьори или някакво приложение за смартфони, чрез което да се пускат предупреждения и когато се регистрираш, при съвпадение с номера на твоята кола, да получаваш есемес с предупреждението. Разбира се, да можеш и да връщаш благодарност, когато получиш сигнал. Нещо такова – социално, полезно, умно и грижовно.

Може пък и да има вече нещо такова, не знам. Но ако няма, подарявам идеята на първия, който провиди ползата от нея и може и иска да я реализира. Защото и като приложение може да се разрастне и да е от помощ не само при забравени фарове. За тях има и други решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *