Интериорни идеи за L/Г-образни стаи

Вече за трета година пред мен  – а пред Емко за шеста – стои въпросът за завършването на един апартамент, купен „на замазка и шпакловка“, в който две от четирите помещения са спални със сравнително малка площ и L/Г-образна форма. Месеци наред се занимавам с търсене онлайн на вдъхновения и съвети как да се подходи към цветовите решения, осветлението, избора и разпределението на мебелите в тези две стаи, но за съжаление повечето съвети, които човек може да намери онлайн, все са се оказвали неприложими в нашия случай.

Защо неприложими?

Обикновено в сайтовете за интериорен дизайн L/Г-образното пространство се разглежда като едно голямо помещение, понякога почти цялата апартаментна площ, в което могат да бъдат обособени кътове – кухня/трапезария/дневна или дневна/спалня и с което може да се варира в сравнително широки граници.

Наблюдението ми, е, че когато се говори за L/Г-образно (или изобщо неправилно по форма) пространство, то не се разглежда като толкова малко по размери, а когато се говори за малко пространство, то не се разглежда като толкова неправилно. :)

Тъй като това са сайтове на архитектурни бюра или блогове на професионални интериорни дизайнери, които ползват софтуер за 3D визуализации с безгранични възможности, представените в тях проекти обикновено са идеализирани ситуации, в които явно не съществуват много от пречките и ограниченията, които реално съществуващото пространство неминуемо съдържа.

А нашият случай е именно такъв – реално съществуващ и с множество незаобиколими проблеми и предизвикателства.

Нашият случай

Схема на апартамента. Като за картинка, направена на PowerPoint от wannabe интериорен дизайнер като мен, не е чак толкова зле :)

Ето и какви са били обективните ограничения, които затрудняват днес вземането на решенията за апартамента, и конкретно тези две стаи:

 • сградата е строена през 2008/2009 г., т.е. по време на световна финансова и икономическа криза, при която строителят си е поспестил от всичко, от което е можело да се спести.
 • апартаменът е с общ квадратура 60 кв.м., 4 помещения и 2 бани, по форма е П-образен, като в средата между двете части на жилището са стълбището и асансьорната шахта. Тясното коридорче, което играе ролята на свързващо звено за двете части на апартамента, е на предната фасада на сградата, която гледа към улицата и е с френски прозорци с южно изложение, а спалните са в двата края на П-то. С други думи, кел файда, че имаш френски прозорци, ако половината от тях са преходно пространство, в което не можеш да седнеш и да се насладиш на гледката.
 • сградата е строена на малък терен, на калкан с други вече съществуващи околни сгради, и с оглед да не се закрива периферната гледка на съседите, част от пространството не е било усвоено – това обяснява L/Г-образната форма на двете спални, които гледат към вътрешния двор:  около 1/4 от площта на всяко от двете помещения изглежда „отхапана“, с цел да не се закрива напълно гледката на живущите от двете съседни кооперации.
 • прозорците и на двете стаи са разположение на най-късата стена на помещението и естествената светлина на практика достига само до двете трети, а една трета се намира ефективно в сянка.

Към момента едно от вече взетите и изпълнени решения за апартамента – и в частност двете спални – беше поставянето под тавана на профили за лед-осветление и боядисването на тавана в наситено, искрящо бяло. Все още почти никакви други интериорни решения не са взети до момента, така че ще имаме още много поводи да разказваме.

Спалня с врата или спалня с легло?

Дори и на по-голямата от двете спални, площта е такава, че трудно може да се сложи голямо, хубаво двойно легло и със сигурност това е на цената на компромис с неща като нощни шкафчета или ракла до главата.  Поставянето на легло дори само с размери 160 на 200 вече постави ситуацията така: „или легло, или отваряща се врата“. В другата, по-малка по размери, спалня ситуацията беше още по-зле, а и в определената за дневна трета стая по други причини – също. Това предопредели решението в три от четирите помещения да се мисли за плъзгащи се врати.

За оптимално и уютно разположение на двойното легло определихме тъмния ъгъл на стаята. Това означаваше обаче, че за да има в спалнята някакво гардеробче, то може да стои само на една от двете стени граничещи с прозореца, т.е. гардеробче на цената на известно намаляване на просвета и гледката. Избрахме това да е късата стена, т.е. в близост до леглото, така че на най-дългата стена на помещението да сложим красив фототапет, който да служи притегателно за вниманието и да компенсира за разните други интериорни неудачи.

Спалня с прозорец или спалня с гардероб?

И тъй като ще стои на практика пред прозореца, няма как гардеробът да е стандартно дълбок. Ще трябва да търсим нестандартно поръчково решение за плитък гардероб с някакви хитроумни решения за оптимално използване на пространство. Например, ще се наложи стандартната релса за окачалки да се замени с перпендикулярен на вратичката изтеглящ се лост. Тук все още сме много далеч от взимането на детайлни, конкретни решения, но Вероятно и тук ще се наложи вратите на гардероба да са плъзгащи се или сгъваеми, като и двете опции ми харесват, но само едната позволява огледало в цял ръст. :)

И все пак, едно плитко и не много дълго гардеробче пак няма да е достатъчно за нуждите ни. По тази причина като едно възможно допълнително решение обмисляме поставянето високо над леглото на още един шкаф за дрехи. Оказва се, че в тази връзка е измислено едно хитро приспособление за високо разположени шкафове за дрехи, така нареченият „асансьор за дрехи“.

И разни други детайли в спалнята, без които можем или не можем.

При всички така описани обстоятелства, стана ясно, че за тоалетка и прочее женски капризи няма да има място в тази стая – а май и изобщо никъде в апартамента. :) Не сме се отказали обаче в оставащото място да успеем да организираме поне някакво компактно работно местенце. Засега изглежда, че ще успеем да организираме място за едно нощно шкафче.

Това, което знаем със сигурност е, че не искаме телевизор в спалнята. Предпочитаме картини!

И така, както става ясно дотук, този блогпост ще е с продължения. :) Ще разкажем подробно за всеки един от аспектите на интериора, когато стигнем до него, а именно (и не непременно в посочения ред):

 • изборът на цветове
 • подовото покритие
 • плъзгащата се врата
 • леглото
 • гардеробът
 • осветлението
 • и всичко останало

Едно мнение по „Интериорни идеи за L/Г-образни стаи

 1. Pingback: Интериорни идеи за L/Г-образни стаи – 2 | Натурален блогаритъм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *