В памет на Игор Костенко

Придружавам превода на тази тъжна новина от блога на Фондация „Уикимедия“ с личните си съболезнования за семейството на Игор и съжалението, че украинската версия на Уикипедия е загубила по този трагичен начин свой активен редактор и популяризатор. Мир на праха му…
В.


На 20 февруари 2014 един от загиналите по време на протестите в Киев е уикипедианецът Игор Костенко – активен редактор на Уикипедия на украински, журналист и студент по география.

Игор Костенко.
Снимка: Mariia Mudra (Марія Мудра) | Лиценз: CC-BY-SA 3.0 | Източник

Игор е роден на 31 декември 1991 година в село Зубрец край град Бучач в Тернополска област. След като завършва гимназия, постъпва в Университет „Иван Франко“ в Лвов, където достига до петата си година на обучение в специалност „География“ с профил „Организационно управление“. Наред с обучението си, работи и като журналист за изданието „Спортен анализ“.

Игор активно допринася към украинската версия на Уикипедия под потребителското име Ig2000. Сметката си регистрира на 23 юли 2011 година и още същия месец започва да създава първите си статии. За двете и половина години от регистрацията си написва над 280 статии и прави повече от 1600 редакции. Има широк кръг енциклопедични интереси: пише статии на спортна тематика, география, икономика и история на украинското военно дело. Статията му за миноносеца „Незаможник“ от украинския и съветския флот през първата половина на 20 век е отличена от уикипедианската общност за своите качества и постига статут на „добра статия“. Освен това Игор допринася и с много актуализации по спортни събития в сродния проект Уикиновини.

Игор активно популяризира Уикипедия на украински в социалните мрежи, чрез които търси да привлече нови сътрудници. Той е администратор на Фейсбук страницата на украинската уикипедианска общност, където редовно публикува интересни факти от Уикипедия. През август 2013 година предлага организирането на Уики Флашмоб, като кани голяма група свои сънародници да участват в Ден на редактирането на Уикипедия. Флашмобът е планиран за 20 януари 2014, на 10-тата годишнина от създаването на украинската версия на енциклопедията, но поради трагичните събития в страната събитието е отменено. Игор вярвал, че флашмобът ще донесе на Уикипедия хиляди нови статии в рамките на един ден и предложил стратегия, която да сбъдне тази мечта, но за съжаление не доживява да я види осъществена в действителност.

На 18 февруари 2014, заедно с други студенти от Лвов, Игор пристига в Киев за Евромайдана, воден от желанието си Украйна да бъде ръководена от хора с родолюбив дух. На 20 февруари по време на протестни действия на улица „Институтская“ Игор загива трагично: смело излиза напред, прикривайки се с щит, но е разстрелян с два куршума, единият от които в главата…

На 23 февруари Игор е погребан в родното си село край Бучач. Хиляди хора го придружават в последния му земен път – състудентите му от Лвов и жители на Тернополска област.

В чест на Игор и на десетките други загинали на Евромайдана, на 21 февруари уикипедианската общност в Украйна променя логото на сайта, добавяйки черна лентичка в знак на скръб.

Редакторите на Уикипедия на украински и членовете на „Уикимедия Украйна“ поднасят съболезнованията си на приятелите и семейството на Игор Костенко. Създадена е и страница , където можете да оставите съболезнованията си.

Вечна памет…

От името на украинската уикипедианска общност:
Микола Козленко, „Уикимедия Украйна“


Източник: Блог на Фондация „Уикимедия“
Лиценз: CC-BY 3.0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *